De hedendaagse graansoort gerst (Hordeum volgare) stamt van oorsprong af van de wilde gerst. Aangenomen wordt dat deze gerst als eerste verbouwd werd in het Midden-Oosten. Er zijn restanten van wilde graansoorten gevonden aan het Meer van Tiberias (Noord-Israël), die teruggaan tot bijna 20.000 jaar voor Christus. Aannemelijk zou kunnen zijn dat de gerst al zo oud is. Wat een stuk waarschijnlijker is, is dat meer dan 7000 jaar geleden een soort gerst gekweekt werd in de streek tussen Syrië en Afghanistan. In Europa was gerst de eerst voorkomende graansoort (2000-3000 v Chr.), zelfs voor de tarwe. In Zwitserland werden hiervan de eerste archeologische resten gevonden.
Voedingswaarden Gerst per 100 gram
Energie | 333 Kcal/ 1396 KJ | Vitamine B6 (Pyridoxine) | 0,3 mg |
Water | 11,4 gr | Vitamine B11 (Foliumzuur) | 50 µg |
Eiwit | 11,0 gr | Natrium | 20 mg |
Koolhydraten | 59,5 gr | Calcium | 40 mg |
Waarvan suikers | 1,50 gr | Fosfor | 340 mg |
Vet | 2,1 gr | Kalium | 450 mg |
Verzadigde vetzuren | 0,4 gr | Ijzer | 3,0 mg |
Vezels | 15,0 gr | Magnesium | 90 mg |
Vitamine B1 (Thiamine) | 0,3 mg | Zink | 3,1 mg |
Vitamine B2 (Riboflavine) | 0,18 mg |
Pasta Pura vervaardigt producten die gemaakt zijn van de graan gerst. Zo heeft Pasta Pura 2 verschillende pastasoorten en crackers die gerst bevatten. Onderstaand een overzicht van onze gerst-producten
Gerst Casarecce Volkoren![]() |
Meergranen Curvi ![]() |
Gerstcrackers![]() |