Het is waarschijnlijk, dat circa negenduizend jaar geleden spelt (Triticum spelta) is ontstaan in Azië. Ergens na deze tijd is het naar Midden-Europa gebracht en is vastgesteld dat het spelt bij diverse archeologische opgravingen in Zuid-Limburg gevonden is. Het Kollenberger spelt is hier uiteindelijk uit voortgekomen.
Spelt is een oer-graansoort en een voorouder van het tarwe. Het grote verschil met de tarwe-familie zit hem in de extra dikke kaf (beschermlaag). Door deze kaf is de spelt goed beschermd tegen ziektes en invloeden van buitenaf hoeft er minder gebruik te worden gemaakt van bestrijdingsmiddelen.
Omwille de lage opbrengst per hectare, de dikke kaf van spelt en de opkomst van de huidige tarwesoorten, heeft het gebruik van spelt na de middeleeuwen plaats gemaakt voor tarwe. Hedendaags vindt er weer langzaam een verschuiving plaats en worden mensen beter bewust van de essentiële voedingsstoffen in de oer-graan spelt.
Spelt is erg gezond, beter te verdragen dan alle andere granen en is licht verteerbaar. Het staat verder bovenaan de lijst van voedingsmiddelen die de natuurlijke weerstand van het lichaam tegen infecties verhogen en het immuunsysteem stimuleren. Spelt bevat meer proteïnes (eiwitten), vetten (ook onverzadigde vetzuren die het lichaam zelf niet kan aanmaken), vitamines (bron aan vitamine B), ruwe vezels en mineralen, dan tarwe. De gehele dagelijkse behoefte aan eiwitten kan gedekt worden door de spelt-eiwitten. Spelt bevat in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd wel gluten en is daardoor niet geschikt voor mensen met coeliakie (glutenintolerantie). Voor mensen met een tarwe-intolerantie is het gebruik van spelt wel geschikt. Kortom, voor ieder die gezonde voeding belangrijk vindt, van (top-)sporter tot levensgenieter, is spelt als voeding een gezonde en verantwoorde voedingskeuze.
Voedingswaarden spelt per 100 gram
Energie | 354 Kcal/ 1481 KJ | Vitamine B1 (Thiamine) | 0,3 mg |
Water | 5,4 gr | Vitamine B2 (Riboflavine) | 0,1 mg |
Eiwit | 12,2 gr | Vitamine B6 (Pyridoxine) | 0,3 mg |
Koolhydraten | 69,3 gr | Natrium | 3,0 mg |
Waarvan suikers | – | Kalium | 450 mg |
Vet | 2,60 gr | Fosfor | 400 mg |
Verzadigde vetzuren | – | Ijzer | 4,0 mg |
Vezels | 10,5 gr | Magnesium | 150 mg |
Het gebruik van spelt-producten wint langzamerhand terrein in de sportwereld. Steeds meer sportploegen beseffen dat spelt in vergelijking met andere graansoorten meer eiwitten, aminozuren, vitaminen en essentiële vetzuren bevatten. Deze voedingstoffen zijn essentieel voor de energievoorziening van sporters.
Het gebruik van speltpasta is door haar hogere voedingswaarde uitermate geschikt voor duursporten. Daarnaast behoudt speltpasta door haar unieke bereidingswijze haar nutriënten waardoor speltpasta een hoog gehalte aan eiwitten bevat. Het Kollenberger Spelt waarmee Pasta Pura werkt bevat maar liefst 6 van de 8 essentiële aminozuren die het lichaam van een sporter nodig heeft om het uiterste uit zichzelf te kunnen halen.
Pasta Pura wil een voedingspartner zijn voor iedere (top-)sporter, in het bereiken van zijn of haar doelstellingen. Door met zorg en expertise de speltpasta ambachtelijk te bereiden, worden alle essentiële voedingsstoffen gewaarborgd. Partners zoals Ricardo Floris, MVV Maastricht, Team LottoNL-Jumbo (Belkin), Team Giant-Shimano, Fitland en het Nationaal Sportcentrum Papendal, maken al gebruik van onze speltpasta.
Pasta Pura heeft een eigen productrange gewijd aan het Limburgse streekproduct Kollenberger Spelt. Zo heeft Pasta Pura 8 verschillende pastasoorten en crackers die de oer-graan spelt bevatten. Onderstaand een overzicht van onze spelt-producten:
Spelt Curvi![]() |
Spelt Conchiglie![]() |
Spelt Radiatori![]() |
Spelt Grano![]() |
Spelt Curvi Tre Colori![]() |
Spelt Casarecce![]() |
Spelt Trottole![]() |
Meergranen Curvi![]() |
Spelt crackers![]() |